Clarissa Copenhagen

Shop

Smykkematerialer

Smykkematerialer

Hos Clarissa Copenhagen finder du smykker i forskellige materialer. Fælles for dem alle er, at de er ideelle til smykkefremstilling og ikke indeholder skadelige stoffer såsom nikkel og bly. Her har vi har lavet en oversigt over de materialer, som vores smykker er fremstillet af:

Sterlingsølv

I dens reneste form er sølv et relativt blødt materiale, der kun er en smule hårdere end guld. Derfor anvendes der sjældent 100% sølv til smykkefremstilling, men sølvet blandes med et hårdere materiale. På denne måde fås sterlingsølv, som er en af de mest anvendte sølvtyper i smykkebranchen. Sterlingsølv er en legering bestående af 92,5% sølv og 7,5% andre metaller (typisk kobber), og deraf stammer betegnelsen ’925 sterlingsølv’. Legeringen er med til at gøre materialet mere modstandsdygtigt overfor ridser og skræmmer.

Kobber

Kobber er det 29. grundstof i det periodiske system, og er et overgangsmetal, hvilket er grunden til dens karakteristiske rødlige farve, som mange finder flot. Kobber er ligesom guld og sølv et ædelmetal, hvilket vil sige, at det fremkommer rent i naturen. Dette gør, at metallet ikke er allergifremkaldende, da det ikke er et blandingsprodukt. Det er derfor også brugt af mange smykkemagere, da de fleste mennesker kan tåle det. Kobber er også essentielt, når der skal laves guld- og sølvsmykker. Her bruges kobberet til at gøre guldet og sølvet hårdere. Så kobber i smykker er ikke uvant. Det specielle med kobber, modsat guld og sølv er, at kobber er 100% rent, og det er derfor også hårdere end netop guld og sølv. Kobber er derfor et meget vigtigt materiale, når der skal fremstilles smykker.

Kobber og kobbersmykker er helt ufarlige, og det eneste der kan ske er, at det kan give en farvning af huden – som en mørk skygge. Det er ikke farligt, og det går let af i vask. Det er dog kun meget få mennesker, hvis sved reagerer specielt ved kobber, og det forekommer typisk kun ved smykker, der sidder helt tæt op af huden som fx fingerringe. Mange tror også, at det er allergifremkaldende, da det er billigere end mange andre typer smykker. Dette er dog ikke tilfældet. Kobber er et 100% rent metal og bruges til fremstilling af mange typer smykker.

Messing

Messing er en legering bestående af kobber og zink – typisk 60% kobber og 40% zink. Messing er blevet brugt som smykkemateriale i århundreder, og eksempelvis er mange ældre signetringe lavet af messing. Messing er især velegnet til smykker, da metallet er gyldent og har en ensartet farve igennem hele materialet. Et messingsmykke vil dermed altid være gyldent og tåler fint slid, hvis det vedligeholdes rigtigt. En korrekt vedligeholdelse kan være at pudse smykket, da messing anløber/oxiderer (bliver brunligt) over tid. Hvor ofte dit smykke skal pudses afhænger af din hudtype samt af, hvordan og hvor ofte du bruger smykket.

Rustfrit stål

Stål er en legering af jern med kulstof, og det er et materiale, som anvendes til mange forskellige formål. Stål der anvendes til ure og smykker, er typisk lavet i rustfrit stål af god kvalitet. En af fordelene ved at fremstille smykker i rustfrit stål er, at det er et allergivenligt, nikkelfrit materiale. Desuden er materialet meget modstandsdygtigt overfor ridser og skræmmer, og rustfrit stål skal ikke vedligeholdes som fx sølvsmykker. Derudover holder det sig flot i rigtig lang tid og kan holde til at blive brugt.

Titanium

Titanium er et letvægtsmetal, som er enormt slidstærkt og holdbart. Fordelene ved titanium er, at det er modstandsdygtigt overfor oxidation og heller ikke indeholder nikkel. Titaniums smykker kan derfor anbefales, hvis man er allergisk overfor nikkel eller andre materialer. Titanium bruges desuden ofte til fremstilling af ure og vielsesringe. Titanium er lettere end stål, og du vil derfor få et lettere ur, hvis du vælger et lavet i titanium. Vielsesringe i titanium er særligt populære, fordi de er enormt holdbare og slidstærke.

Emalje

Du finder mange smykker, hvor der er anvendt emalje som en del af designet. Emalje er et tyndt, hårdt glasagtigt materiale, der brændes fast på metallet. Emalje bruges typisk til at beskytte overfalden eller som dekoration, da du kan få emalje i et utal af farver. Brugen af emalje er en ældgammel glasteknik, og du kan finde eksempler på emaljering helt tilbage i det gamle Persien. I dag bruges emalje typisk på smykker, skilte, køkkengrej og skrin. Det er både muligt at finde transparent emalje og gennemfarvet emalje.

Hos Clarissa Copenhagen overholder vi gældende regler om kemiske stoffer i smykker. Det er os meget magtpålæggende at holde os konstant orienteret og opdateret om retningslinjerne, og dertil kvalitetssikrer vi løbende vores smykker hos godkendte instanser, heriblandt FORCE Technology. FORCE Technology er af myndighederne udpeget til Ædelmetalkontrol i Danmark og har til opgave at kontrollere, at lovens bestemmelser overholdes. Du kan derfor være sikker på, at vores smykker ikke indeholder eksempelvis nikkel eller bly. Læs mere om de officielle retningslinjer for kemiske stoffer i smykker samt de forholdsregler, vi foretager hos Clarissa Copenhagen ved at klikke her.